A Csaba szelet története és a recept

Átlagos szombatot írtunk, kérdezte Anyukám, hogy mit süssünk. Eszembe jutott, hogy pont pár órája írt valaki a Békéscsaba a múltban Facebook-csoportban a „Csaba szeletről”, hát rávágtam, hogy azt. Jó, akkor keressünk hozzá receptet. Na, az biza' nem volt! Se a receptes könyvekben, se az interneten, se sehol. Érthetetlen!

 

A sütemény története:

Az alábbi rövid kivonatot Ferencz Rezső bá' tollából írom, de akit érdekel a teljes és részletes története a süteménynek, az ide kattintva elérheti.

Békés megyében nagyon nagy népszerűségnek örvendett régebben a sütemény, nagyjából kimondható, hogy a megye kedvence volt, prémium kategóriás, drága édességként hagyományos krémes, puncs, gesztenyepüré szentháromság előtt. Nagy népszerűsége 1955-ös megalkotásától úgy 1990-ig tartott, utána az újabb sütemények már egyre jobban vették át az uralmat. Kb. az ezredfordulóig lehetett a megye kedvenc sütije. Népszerűsége csúcsán a Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat akár 2000 szeletet is készített belőle naponta, és a megye 200 egységében forgalmazták. Hatalmas számok ezek, mai szemmel hihetetlenek. De a központosított gazdaságpolitika mindezt kitermelte.

Miért Csaba szelet? A megalkotója Laczó Pál cukrász, akinek 1955. május 6-án született Csaba nevű fia, és ennek örömére alkotta a süteményt a Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat 193-as számú cukrászüzemében, a Gábor Áron utcában. (Kb. 1994-2021. között: Mese Cukrászda, sajnos 2021-ben bezárt. :( ).

 

A jelen:

És mi a jelen? Egykori népszerűségéből már sokat vesztett, jelenleg (2023. november) az alábbi helyeken lehet kapni tudomásom szerint:

  • Bejó Süteménybolt és Cukrászda, Békéscsaba
  • (Kék Macska) Rétesbolt, Békéscsaba
  • Petrovszki Cukrászda, Békéscsaba
  • Rajki Cukrászda, Békéscsaba
  • Papp Cukrászda, Doboz

Emellett Békéscsabán, a város napján, minden év július 6-át (Csaba névnapja) követő szombati napon egy ideje minden alkalommal sok száz Csaba szeletet sütnek le és kínálják meg vele a lakosokat. 2022-ben 500 db2023-ban ugyanennyi Csaba szelet várt a Szent István térre kilátogató csabaiakat.


Családunk kedves ismerőse, Laurinyecz Terike néni is megsütötte, az övé vérprofi lett.



Csaba szelet "Reformcukrászda" módra. Forrás: ReformCukrászda Facebook-oldala.

És akkor hogy most már jöjjön a lényeg, vagyis a recept. Ezt nagynénémnek, Csöpi néninek köszönhetem, aki valami réges-régi, saját maga által kézzel írt szakácskönyvből szedte elő. Emlékezett rá, pedig soha nem készítette. A készítés során kaptam segítséget a pontosításban Kovács Viktor ismerősömtől is, aki szakképzett cukrász.


Hozzávalók:
Piskótatésztához
8 darab tojás
8 ek. víz
15 ek. liszt
16 ek. cukor
1 ek. kakaó

Világos krém:
7 dl tej
6 ek. liszt
5 ek. cukor
1 cs. vaníliacukor 
Párizsi krém:
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
kakaó/étcsoki ízlés szerint


Elkészítés módja:

Két-két piskótalapot csinálunk, egy barnát és sárgát. Régi gáztepsiben, azaz 35×35 cm-esben dolgozunk. Mi a tojássárgáját és fehérjét egyben keverjük össze a cukorral, robotgéppel.

A sárga piskótát négy tojásból, 4 ek. vízből, 8 ek cukorból és ugyanennyi lisztből vékony piskótatésztát sütünk egy tepsiben. Ezt kihűlés után kettévágjuk.

Ezt követően csináljuk a kakaós (barna) piskótát. Négy tojásból, 4 ek. vízből, 8 ek cukorból, 7 ek. lisztből és 1 ek. kakaóból vékony piskótatésztát sütünk. Kihűlés után ezt is kettévágjuk.

 

A világos/fehér krémet elkészítjük, 7 dl tejből, 6 evőkanál lisztből és 5 evőkanál cukorból és egy csomag vaníliacukor felfőzzük. Ezután kihűtjük.

30 dkg vajjal, 30 dkg porcukorral és ízlés szerint kakaóval újabb krémet (párizsi krém, barna krém) csinálunk. Kihűtjük.

Sárga lap kerül alulra, erre rákenjük a barna krém felét. Majd barna lap jön, erre a fehér krém, ismét sárga lap és barna krém, majd barna lap és fehér krémmel fejezünk. (A sorrend variálható). A végén a tetejére csokimázat csinálunk, aki ügyes, az a sütemény minden oldalát is bevonhatja. A tetejére kell a legvastagabban, oldalára közepesen, az aljára csak vékonyan. Méretei lénia (3 cm széles cukrászmérce) szélességű, 10 cm hosszú és 4 cm magas.

Érdemes egy napon át állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek és a tészta megpuhuljon.

Jó étvágyat hozzá!

A saját magunk által készített Csaba szelet

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

21 éve volt a nagy havazás 2003. január 5-10., - avagy a 11.B ámokfutása a Rózsa Ferenc Gimiben

Sítáborok a Rózsa Ferenc Gimnáziumban 2002-2004. között